ZAŠTITA OD KOMARACA


Repelenti

S dolaskom toplijih dana osim lijepih stvari dolaze, nažalost, i one manje lijepe. Jedna od njih je i pošast zvana komarci, a ove godine zbog pojave ZIKA virusa koji potencijalno oni prenose svi smo u većem strahu. Koliko god da vam oni smetali, nemojte pribjegavati toksičnim repelentima jer vam mogu nanijeti više štete nego sami komarci. Prirodni repelenti su potpuno neškodljivi za zdravlje, a mogu biti djelotvorni isto tako kao i komercijalni.


Citronela je najbolje sredstvo u zaštiti od mnogih insekata, pa tako i komaraca. Možete ga koristiti i u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koje možete koristiti na otvorenom. Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama, te je držati tamo gdje ne želite komarce.


Ulje čajevca efikasno odbija komarce, a uz to poboljšava stanje kože i olakšava mnoge kožne tegobe. Poznato je da odbija ne samo komarce nego i uši, mrave te mnoge druge insekte koji ujedaju. U borbi protiv komaraca također su korisna eterična ulja cimeta, ružmarina, limunske trave, cedra i paprene metvice, te limuna i naranče. Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine otkriva da su repelenti napravljeni od sojinog ulja jednako učinkoviti kao i oni s DEET-om (najčešća korištena kemikalija za tjeranje kukaca). Ovo je ulje jeftin i pristupačan način zaštite od komaraca. Ima SPF ( Sun Protection Factor) 10 te odlično štiti i vlaži kožu. Kod nabave sojinog ulja pripazite da ne sadrži GMO.


O ZIKA virusu i načinima prijenosa

Zika virus prvi put je izoliran 1947. godine, a prenose ga komarci vrste Aedes aegypti. Zika virus spada u rod Flavivirus i obitelj Flaviviridae, po čemu je blisko povezan s virusom denge. Prvi put je izoliran 1947. godine u majmunu iz šume Zika u Ugandi (po čemu je i dobio ime), a zatim je sljedeće godine detektiran i u komarcima roda Aedes u istoj šumi. Virus se redovito pronalazi u različitim životinjskim vrstama (kao što su orangutani, slonovi, zebre i glodavci), a prvi slučaj infekcije čovjeka zabilježen u Nigeriji 1952. godine. Virus uglavnom prenosi azijski tigrasti komarac Aedes aegypti (što je potvrđeno i eksperimentalnim modelima), no treba naglasiti kako velik broj drugih vrsta komaraca roda Aedes također može prenijeti infekciju. Sukladno obrascu hranjenja, do prijenosa najčešće dolazi tijekom dana (napose u rano jutro te kasno poslijepodne). Ostali načini zaraze su prijenos s majke na dijete preko posteljice ili za vrijeme poroda, a u medicinskoj literaturi se sugerira i mogućnost prijenosa spolnim putem te transfuzijom krvnih pripravaka.


Mjere kontrole i prevencije

Glavni koraci u sprječavanju širenja infekcije Zika virusom jesu redukcija gustoće vektora (komaraca) mjerama poput zaprašivanja te smanjivanje kontakta između komaraca i ljudi. Potonje se postiže korištenjem repelenata, nošenjem odjeće koja pokriva većinu tijela, kao i uporabu fizičkih barijera poput zatvorenih vrata i prozora te mreža za komarce. Također je važno ukloniti vodu iz svih predmeta gdje se ona može zadržavati (kao što su kante, lonci i bačve), budući da je to pogodan milje za razvoj ličinka komaraca u odrasle jedinke. Trenutno ne postoji učinkovito cjepivo za infekciju Zika virusom, ali istraživanja na tom polju već su započela.


ECO.KID hidratantni sprej protiv komaraca i krpelja 200 ml

Jedinstvena kombinacija organski certificiranih biljnih ekstrakata (Citrusa, Aloa Vere, kokosovog ulja, Andirobe.. ) sadržanih u ovom spreju hidratizira kožu i učinkovito odbija komarce, krpelji i ostale insekte, a da pri tome ne šteti niti iritira kožu, sluznicu ni oči. Sprej ne sadrži sintetičke pesticide čime je jedinstveni proizvod u odnosu na tradicionalne repelente koji se koriste u borbi protiv kukaca. Preporuča se za kontinuiranu i svakodnevnu upotrebu prilikom boravka na otvorenom, za sve tipove kože, a pogodan je i za zaštitu trudnica, dojilja i male djece, bez bojazni od iritacije ili toksičnosti prilikom ponovnog nanošenja.


Način upotrebe

Prije izlaska van bočicu protresti i nasprejati slobodno sva izložena područja kože. Hidratizira i štiti 3 sata.

Proizvod:

• bez silikona, ne iritira kožu ni oči
• potpuno razgradiv
• nije testiran na životinjama

Namjena:

• hidratacija kože
• zaštita od komaraca i krpelja
• prikladno za cijelu obitelj, trudnice, dojilje, malu djecu

Priznanja i nagrade: Proizvođač je pobjednik „Green Formulations 2014“ na Sustainable Beauty Awards, Paris

Certifikati kvalitete: Ecocert, Cosmebio

Porijeklo: Australija

Sastav:

Aqua (Water), Aloe Barbadensis (Aloe) Leaf Juice, Sodium Cocoamphoacetate (Coconut), Glycerin, Lauryl Glucoside (Coconut), Sodium Cocoyl Glutamate (Wheat), Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (Coconut), Ethanol, Carapa Guaianensis (Andiroba) Seed Oil, Glycine Soja (Soya Bean) Oil, Vanilla Plantifolia Oil, Leptospremum Petersonii (Lemon-scented Tea Tree) Oil, Cananga Odorata (Ylang-yland) Oil, Citrus Sinensis (Sweet Orange) Oil, Citrus Paradisi (Grapefruit) Oil, Pogostemon Cablin (Patchouli) Oil, Melaleuca Ericifolia (Swamp Paperbark Gum) Oil, Eucalyptus Staigeriana (Lemon-scented Ironbark Gum) Oil, Tocopherol (Vit E), Sodium Benzoate, Potassium So


ZIKA virus - prijenos:

komarac Aedes aegypti
tjelesnim tekućinama


Mjere kontrole i prevencije:

redukcija gustoće komaraca
- isušivanje vodenih površina
- zaprašivanje

smanjenje kontakata s komarcima
- fizičke zapreke
- repelenti


Eko repelenti:

citronela
ulja: čajevca, cimeta, ružmarina,
limunske trave,cedra, paprene metvice