PROBIOTICI

U našim crijevima živi 400-500 različitih bakterijskih vrsta (vrste roda Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus itd.) koje tvore crijevnu mikrofloru a poznatije su pod nazivom probiotici ili dobre crijevne bakterije.

Probiotičke bakterije proizvode mnoštvo korisnih tvari koje su neophodne za održavanje zdravog crijevnog mikrookoliša a proizvode i tvari koje se apsorbiraju u krvotok i važne su za zdravlje cijelog organizma. Izlučuju neke organske kiseline (mliječnu, maslačnu, octenu) te na taj način stvaraju kiseli medij u crijevima koji je nepovoljan za rast i razmnožavanje drugih mikroorganizama. Na taj način štite naša crijeva od kolonizacije patogenih bakterija, parazita, virusa i gljivica. Probiotičke bakterije sintetiziraju vitamin K (koji je neophodan za zgrušavanje krvi), vitamine B kompleksa i neke probavne enzime koji omogućuju bolju probavu. Također pospješuju apsorpciju kalcija, magnezija i željeza iz hrane. Probiotici su važni za prevenciju raka debelog crijeva jer smanjuju stvaranje kancerogenih tvari u crijevima te sudjeluju u razgradnji nekih kancerogena. Neke crijevne bakterije (vrste roda Lactobacillus) prirodno naseljavaju i rodnicu te izlučuju mliječnu kiselinu koja stvara kiseli medij i na taj način štite od različitih infekcija. Zdrava crijevna mikroflora vrlo je važan dio obrambenog sustava organizma.

Suvremeni način života, stres, nepravilna prehrana, alkohol, uzimanje nekih lijekova (oralni kontraceptivi, antibiotici) vrlo negativno utječe na crijevnu mikrofloru. Posljedično se u crijevima na račun korisnih bakterija poveća broj štetnih bakterija te se hrana ne razgrađuje pravilno, javlja se nadutost, vjetrovi, bolovi ili grčevi u donjem dijelu trbuha, opstipacija ili proljev te se povećava sklonost infekcijama urogenitalnog trakta.

Na tržištu postoji veliki broj različitih preparata koji u svojem sastavu sadrže probiotičke bakterije a međusobno se razlikuju po broju i vrsti bakterija koje sadrže te po obliku u kojem dolaze (mogu biti tekući, u prahu, tabletama ili kapsulama). Registrirani su kao dodaci prehrani. Njihova primjena preporuča se za obnovu crijevne mikroflore nakon svake terapije antibioticima, za regulaciju probave (proljev, opstipacija, nadutost), za prevenciju ili brže izlječenje vaginalne kandidijaze i drugih infekcija urogentalnog trakta, za jačanje imuniteta te za poboljšanje općeg stanja organizma.

Za sve dodatne informacije i savjete izvolite nam se obratiti.

Probiotici:

to su dobre crijevne bakterije

Funkcija:

zaštita od patogenih bakterija
proizvodnja korisnih supstanci
poboljšanje apsorpcije minerala iz hrane
poboljšanje razgradnje kancerogenih tvari u debelom crijevu

Manjak probiotika:

uslijed bolesti
posljedica stresa
konzumiranje alkohola
uzimanjem nekih lijekova

Nadomjestak:

različiti preparati koji sadrže probiotičke bakterije

Savjeti:

radi razlike u načinu primjene preparata potrebno se prethodno savjetovati s lijčnikom ili ljekarnikom